Wiatraczki Karnawałowe
Składniki
kostka margaryny125g
Twaróg 150g
Mleko 70ml
Cukier80g
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Mąka 300g
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Wykonanie:
Roztopić margarynę wymieszać z mlekiem i cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i twaróg.
Wszystkie składniki wymieszać mikserem następnie przełożyć na stół i szybko zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości ½ cm pokroić na kwadraty 10 x 10cm. Każdy róg kwadratu naciąć do połowy i co drugi złożyć do środka lekko dociskając, aby powstały wiatraczki. Układać na papier i piec w 180* ok20min.Upieczone można ozdobić polewą czekoladową i posypkami lub cukrem pudrem.
3 banany
2 szkl. płatków owsianych
4 łyżki nasion sezamu
4 łyżki nasion słonecznika
4 łyżki pestek dyni
3 łyżki wiórek kokosowych
Garść rodzynek i suszonej żurawiny
Sposób wykonania
Banany zgnieść blenderem na gładką masę, dodać płatki i bakalie. Wszystko wymieszać, jeśli jest lejące to dosypać płatki owsiane.
Formować dowolne kształty ciasteczek i piec około 20 minut w piekarniku 180°
Rogaliki z owocami lub z marmoladą
na pół porcji (24 małe rogaliki):
2,5 dag drożdży
1/8 szklanki ciepłego mleka
4 łyżeczki cukru
1,5 szklanki mąki (lub 2 niepełne mniejsze szklanki)
szczypta soli
1 całe jajko
do tego:
nadzienie np. owoce (śliwki ,jabłko)
lukier:
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka mleka
Sposób wykonania
Margarynę podgrzewam tak, aby była bardzo miękka, ale jeszcze nie płynna.
Drożdże wkruszam do mleka, dodaję cukier i mieszam do rozpuszczenia składników.
Do miski wsypuję mąkę, sól, wbijam jajko, wlewam przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz miękką, niemal roztopioną margarynę. Mieszam łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Trwa to nie dłużej niż 2 minutki i kiedy ciasto jest gotowe przykrywam miskę np. talerzem i wstawiam do wyrośnięcia: pod przykryciem na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki –powinno być nie tylko wyrośnięte, ale i miękkie oraz już nieco sztywniejsze (od zimna), a przez to łatwiejsze do obróbki. Od razu rozgrzewam piekarnik do 200 st. C
Dzielę ciasto na części (jeśli robię z całej porcji na 4 części, jeśli z połowy składników, to na 2 części) i każdą z nich po kolei rozwałkowuję w koło i dzielę na trójkąty (jak pizzę), nakładam owoce lub marmoladę i z każdego trójkąta formuję rogalik.
Rogaliki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując między nimi odstępy, bo będą jeszcze rosły w czasie pieczenia. Następnie smaruję z pomocą pędzelka (lub palcami, jeśli nie mam pędzelka:)) rozkłóconym jajkiem albo mlekiem.
Piekę w 200 st. C na trzeciej półce od dołu (można z termo obiegiem) przez jakieś 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, więc uważnie obserwuję pod koniec:) Powinny być ładnie zrumienione.
BATONIKI ŚNIADANIOWE
Klub Uczniowski ,, Sezam”
poleca:
BATONIKI ŚNIADANIOWE
Składniki ,,suche”:
- 5 szklanek płatków owsianych (górskich)
- 3-4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżeczki cynamonu
- dowolne dodatki np. ziarna słonecznika, orzechy, daktyle pokrojone w kawałki, żurawina, rodzynki, gorzka czekolada pokruszona na niewielkie kawałki
Składniki ,,mokre’’:
- 3-4 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- ¾ lub 1 szklanka soku jabłkowego
Wymieszać w misce składniki suche. Następnie dodać składniki mokre, znowu dokładnie wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, dokładnie dociskając. Piec w temperaturze 180⁰C do zrumienienia (30-40 min.).
Przepis pochodzi z kanału Skutecznie.Tv https://www.youtube.com/watch?v=8KOUi_KB4xE
Smacznego
DOMOWE BOUNTY
Składniki:
-160 g wiórków kokosowych
-0,5 szklanki kaszy jaglanej
-1,5 szklanki wody
-3 łyżki miodu
- aromat migdałowy (około 1-2 łyżeczki)
- 100g czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Do gotującej się wody wsypujemy kaszę. Gotujemy pod przykryciem, aż niemal cała woda się wchłonie.
Odstawiamy kaszę do ostygnięcia.
Następnie dodajemy do niej wiórki kokosowe, miód i aromat kokosowy.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy na jednolitą masę (można użyć blendera).
Z gotowej masy formujemy kulki lub niewielkie batoniki i chłodzimy je w lodówce ok. 30 minut.
Pod koniec upływającego czasu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurzamy kolejne kulki/batoniki w czekoladzie i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do lodówki, aby czekolada stężała.
Smacznego !!!